Hlavní strana FACEBOOK Poháry Hořice

Sezóna 2011/2012 - 1. MASTERS VOŠS

V sále restaurace Lucerna Lukavec u Hořic proběhl 17.10.2011 první turnaj kategorie Masters letošní sezony. Jako již tradičně, před začátkem soutěže jednotlivců byla rozlosována ligová soutěž družstev, letos s rekordním počtem 22 přihlášených družstev.

Kapitáni svým hlasováním nakonec rozhodli o rozdělení ligové soutěže na skupinu „A“ a „B“ po 11 týmech v každé z nich. Po důkladném prozkoumání složení obou skupin je zřejmé, že losování nedopadlo tak „hrozně“, jak se někteří skeptici obávali. Rozdělení na „západ“ a „východ“ bylo, až na některé malé vyjímky, skoro dodrženo. Bylo také představeno a odhlasováno několik novinek (turnaje Open oblasti dvojic a jednotlivců, Cricket Cut-throat atd.). Dvě největší změny se týkají bodování soutěže a rozdělení ligy pro příští rok. Za výhru se od letoška budou udělovat 3 body, máme nově možnost remízy za 1 bod pro obě družstva a bod navíc za výhru v Cricketu. Po letošním (můžeme ho nazvat nultým ročníkem) ukončení soutěže, bude liga rozdělena na 1. a 2. ligu a to podle dosažených výsledků v letošní sezóně (první 4 týmy z každé skupiny-finálový turnaj, 5. a 6. tým –ještě příslušnost v 1. lize, ostatní 2. liga).

Jsem osobně velice rád, že letos nemusím začátek článku o prvním turnaji Masters VOŠS začínat jako vloni-samou stížností. Po loňském fiasku s jídlem a několika nehezkými konflikty, jsme totiž opět trochu zariskovali, když jsme (trochu i z nostalgie) uspořádali Masters zde v Lukavci. Byla to totiž derniéra manželů Kotasových coby restauratérů a protože jsme těch povedených akcí společně uspořádali přece jen více, než těch nepodařených, ještě jsme to „riskli“.

Do soutěží jednotlivců se přihlásilo 107 hráčů a hráček, přesně 81 mužů a 26 žen. Hlavně v soutěži žen byla „úmrtnost favoritek“ již od prvních kol docela velká. Stylem „pravá-levá šla“ např. Martina Šubrtová z Babince Hořice, bezprostředně následována např. Pavlou Pospíšilovou z Hodkovic, Romanou Pavlovou z RSK Rybná nebo Miloslavou Vávrovou z Krp. Jen o kolo dál končí „holky z Kuxu“- Makešová, Behrová spolu s Monikou Havlíkovou z Náchoda a Květou Dolečkovou z DC Tacl. V polovině startovního pole (9.-12. místo) končí jedna z hlavních favoritek Hana Chmelíková z Lexy. Naopak umístění „klanu“ děvčat Malendových je příjemným překvapením. Lenka končí společně s Janou Schmidtovou na děleném 7.-8. místě, mladší Linda dokonce na 5.-6. místě společně s Petrou Topalovskou. Ve „sběru“ 4. míst pokračují zástupci Pardubic i na začátku nové sezóny (na finálovém turnaji obsadili 4. místo minimálně v 5-6 případech). Ivana Persyová (momentálně v barvách RŠ Lodín), bohužel pro ni „věrna tradici“, skončila čtvrtá. Mezi favoritky (že by potrénovala ty dablíky…???) se tak svým 3. místem zařadila i zástupkyně I+H New Batalion teamu Hořice „B“ Tereza Jitka Felcanová. Lepší než ona byla pouze dvojice „ostřílených šipkových matadorek“. Dana Dobiášová od „Hadů Smržovka“ (2. místo) se ve finálovém zápase musela sklonit před uměním Pavlíny Jedličkové z týmu „Z Kuksuklan Kuks“, která tak dokázala premiérový ženský turnaj Masters VOŠS 2011 vyhrát.

Ani v mužském turnaji samozřejmě nedostane nikdo nic zadarmo a jméno nikomu nic nevyhraje. Proto hluboko v poli poražených najdeme např. Jaromíra Mikysku, Petra Ondernického, Romana Pětiokého, Bohouše Hejlka, Oldu Číže nebo Jiřího Mertlíka na 65.-81. místě. Borci jako Martin Hadač, Pavel Vaněk, Aleš Myška atd. končí hned vzápětí na 49.-64. místě. To na 33.-48. místě najdeme překvapivých jmen ještě více –hráče jako Mára Doležal, Ota Šprinc, Zdeněk Bek, Jarda Čeřovský, Míra Mňuk nebo Jarda Svoboda jsme si zvykli hledat o mnoho příček výše. Na hraně relativního úspěchu a neúspěchu tzn. uprostřed pavouka (25-32. místo) najdeme třeba Martina Pospíšila, Davida Matějku, Petra „Herr“ Šlika, vítěze letního I+H Cupu 011 Martina Prokopa, Ivo Pavla nebo „legendu v návratu“ Pavla „Lahváče“ Hlavatého. Ani o příčku výš (17.-24.) není nouze o zajímavá jména – Dan Flégl, Leoš Kubeček, „Hudlik“ starší, Jiří Patočka Lukáš Pups nebo Jiří Krejza mohli klidně i celý turnaj vyhrát – ale až jindy. Čím výše výsledkovkou stoupáme, tím více se budeme muset naučit skloňovat některá jména překvapivých borců, které nacházíme mezi ostřílenými pardály. Jarda Hejna, Ruda Chmelík, Miloš Vítek a Aleš Brandejs na 13.-16. místě. Jo, teď už co jméno, to pojem. Na děleném 9.-12.místě dělají ostříleným mazákům Zbyňku Borskému a Jiřímu Košťákovi společnost dvě mladé naděje – Dáda Chráska ml. a Miloš Katzer. To Mistr VOŠS pro letošní rok - Slávek Vališ – se musel podělit o 7.-8. místo s Pavlem Patočkou. Top 6 hráčů tohoto turnaje uzavírá dvojice borců na 5.-6. místě – Jula Macsali z Piraní Jaroměř „A“ a Petr Fajmon z ŠK Skořenice. První čtveřice hráčů se o své pozice nemusí s nikým dělit. Pavel Pospíšil z DC Kumburk na „bednu“ tentokrát nedosáhl a musel se tak spokojit se 4. místem po porážce od Oldy Hemka. Ten následně poráží i Jiřího Liesera z I+H teamu Hořice „B“ (3. místo) a ve finále naráží na famózně hrajícího Dádu Chrásku st. z týmu „Satanů z Betléma“. Na něho však již nestačí a pro „habána“ mezi šipkaři (Dáda st.) je to na začátek sezóny skvělý úspěch.

Do následující soutěže dvojic se přihlásilo 29 párů. Některé stálé dvojice z nejrůznějších důvodů chyběly, přesto bylo k vidění mnoho skvělých zápasů. Objev loňské sezóny (Myška-Šprinc) nezachytil rozjezd nové sezóny a tak konečné poslední místo jest varováním pro příští podniky. Velmi brzo soutěž opouštějí i dvě „Piraně“ (Felbr-Macsali , 17.-24.místo) a s nimi i Čeřovský-Šubrtová nebo bři Holoušové. Poměrně brzy opouštějí pavouka i bratři Patočkové a Hadač-Doležal (na 9.-12. místě). Bratři „Hudlici“ společně s překvapením turnaje (nováčci z Nymburka) Koucký František-Veselý Milan končí na 7.-8. místě. Návrat „legend“ (Hlavatý-Vališ) byl okořeněn 5.-6. místem, o které se dělí s nebezpečně sehranou (skoro bych řekl nerozlučnou) dvojicí ze Skořenic M.Mňuk-A.Brandejs. Vládce turnaje jednotlivců (Chráska st.) společně s Leošem Kubečkem dokáží „zabodovat“ i v soutěži dvojic, i když to tentokrát nestačí na víc, než na 4. místo. Ruda Chmelík s týmovým kolegou Bohoušem Hejlkem končí tradičně mezi nejlepšími. 3. místo v takto nabité konkurenci je určitě úspěchem, zvláště po nepovedeném vystoupení v soutěži jednotlivců. Pokud budeme hodnotit výkony v párech a jednotlivcích, hlavně vítězného páru se týká rčení „jako noc a den“ spíš „jako polární noc a den“(Ája H. Pour byl asi 9. od konce a Danek taky nezazářil). Kluci ze Skořenic (David Matějka-Lukáš Pups) se zápas od zápasu lepšili, přesto proti neporažené dvojici z I+H teamu Hořice „B“ Danu Fléglovi a Ájovi H. Pourovi neměli nárok a museli se tak spokojit s 2. místem.

Autor: AHP